Deelnemen

Deelnemen

Je verdient een leven vrij van illegale surveillance en commerciële exploitatie van jouw gegevens en dient schadevergoeding te krijgen voor de vergaande privacyschendingen door Google.

Kom op voor je rechten

Kom op voor je rechten en neem deel aan de Actie. Hoe meer deelnemers, hoe sterker we staan tegen Google.

KLIK HIER

De Stichting vindt de veronachtzaming door Google van de privacyrechten van zijn gebruikers onacceptabel en onderneemt daarom juridische stappen tegen Google. Het doel van de Actie is om Google te dwingen om zijn praktijken fundamenteel te wijzigen, zodat het niet langer de rechten van gebruikers schendt. Daarnaast streeft de Stichting naar financiële compensatie voor Nederlandse consumenten die benadeeld zijn door de schendingen van hun rechten door Google.

Lees hier meer over wat Onze Actie tegen Google inhoudt. Lees ook de veelgestelde vragen over de Stichting, de Actie tegen Google, en deelname aan de Actie. Hieronder leggen we uit wat het betekent als jij als Gedupeerde gaat deelnemen.

Er zijn voor Gedupeerden geen kosten verbonden aan deelname aan de Actie tegen Google. Lieff Cabraser Heimann & Bernstein, LLP, de Financier, heeft ermee ingestemd om de Actie te financieren op basis van ‘no cure, no pay’. Alleen wanneer de Actie voor Gedupeerden uiteindelijk een vergoeding oplevert, ontvangt de Financier daarvan een bepaald percentage, te weten tussen de 18% en 25%.

Hoe werkt de ‘no cure, no pay’ regeling?

Er zijn verschillende uitkomsten denkbaar in onze Actie tegen Google. Hieronder wordt nader uitgelegd hoe de ‘no cure, no pay’ regeling precies werkt bij verschillende denkbare uitkomsten.

Welk percentage ontvangt de Financier bij de toekenning van alleen schadevergoeding in geld?

In het geval waarbij alleen schadevergoeding in geld wordt toegekend, geldt dat de Financier recht heeft op 18% van de bruto vergoeding van de toegekende schadevergoeding in geld. Dit betekent dat een Gedupeerde 82% ontvangt van de toegekende schadevergoeding in geld die het gevolg is van de inspanningen van de Stichting.

Welk percentage ontvangt de Financier bij de toekenning van zowel schadevergoeding in geld als een schadevergoeding in natura?

In het geval van toekenning van zowel schadevergoeding in geld als een schadevergoeding in natura waarvan de monetaire waarde niet eenvoudig kan worden bepaald (bijvoorbeeld maatregelen ter bescherming van de consument, zoals de instructie aan Google om zijn privacybeleid en servicevoorwaarden aan te passen of een aan Google opgelegd verbod op het gebruik van third party cookies), heeft de Financier recht heeft op 18% – 25% van de bruto vergoeding van de toegekende schadevergoeding in geld. Het specifieke percentage wordt in dat geval in overleg tussen de Stichting en de Financier naar redelijkheid vastgesteld, gelet op de omstandigheden van het specifieke geval.

In het geval van toekenning van zowel schadevergoeding in geld als een schadevergoeding in natura waarvan de monetaire waarde wél eenvoudig kan worden bepaald (zoals een product of dienst waarvoor een consument normaal gesproken moet betalen), heeft de Financier recht op 18% van de bruto vergoeding van de toegekende schadevergoeding in geld plus op 18% van de monetaire waarde van de schadevergoeding in natura.

Welk percentage ontvangt de Financier bij de toekenning van alleen een schadevergoeding in natura?

In het onverhoopte geval dat alleen schadevergoeding in natura wordt toegekend en de monetaire waarde daarvan niet eenvoudig kan worden vastgesteld, zal de vergoeding voor de Financier niet hoger zijn dan driemaal de totale kosten voor zijn dienstverlening (waaronder zijn financiering begrepen). In dat geval hoeven de Gedupeerden echter niets aan de Financier te betalen.

Wat gebeurt er wanneer er geen enkele compensatie wordt toegekend?

Indien met betrekking tot de vorderingen van de Gedupeerden helemaal geen compensatie wordt toegekend, ontvangen de Gedupeerden en de Stichting niets. Zij hoeven in dat geval echter ook niets aan de Financier te betalen, en hebben geen enkele verplichting ten opzichte van de Financier of enige tussenpersoon in verband met het nastreven van die vorderingen.

Stichting Bescherming Privacybelangen vindt het belangrijk om contact te houden met de Gedupeerden. Op 26 juni 2024 heeft de Stichting een eerste deelnemersbijeenkomst georganiseerd waarbij de aanwezigen kennis konden maken met het bestuur en uitleg werd gegeven over de rechtszaak. Klik hier voor een verslag van de bijeenkomst. Daarnaast heeft de Stichting een deelnemerspanel opgericht. De panelleden van dit deelnemerspanel zullen worden gevraagd om input te geven voor bepaalde besluiten van de Stichting of om een mening te delen over bepaalde onderwerpen waarmee de Stichting zich bezighoudt. De Statuten van de Stichting voorzien in die mogelijkheid.

Alle Gedupeerden kunnen via de website van de Stichting de relevante ontwikkelingen volgen. Deelnemers aan de Actie worden daarnaast op de hoogte gehouden via nieuwsberichten per e-mail.

Ja, het is mogelijk om je terug te trekken uit de Actie.

Gedupeerden die met de Stichting een overeenkomst hebben gesloten, kunnen zich binnen 60 dagen terugtrekken zonder iets aan de Stichting verschuldigd te zijn. Ná 60 dagen verandert dat. Na 60 dagen zijn al veel kosten gemaakt. Daarom is in de overeenkomst afgesproken dat als een Gedupeerde in een later stadium opzegt en de Actie uiteindelijk een vergoeding oplevert voor die Gedupeerde, een deel van de ‘no cure, no pay’-vergoeding verschuldigd is. De Stichting houdt het verschuldigde bedrag niet zelf; dit draagt zij af aan de Financier. De hoogte van het verschuldigde bedrag hangt van de status van de Actie bij de opzegging:

Opzeggen voordat de Stichting ontvankelijk is verklaard*

Indien een Gedupeerde de overeenkomst beëindigt na 60 dagen, maar voordat de Stichting ontvankelijk is verklaard, heeft de Stichting recht op 33% van het bedrag van de ‘no cure, no pay’-vergoeding waarop zij recht had gehad indien de overeenkomst niet was beëindigd.

Aangezien de ‘no cure, no pay’-vergoeding maximaal 25% van het voor een Gedupeerde resultaat kan bedragen, kan de Stichting in dit geval recht hebben op maximaal 33% van 25%, ofwel 8,33% van het behaalde resultaat.

Opzegging nadat de Stichting ontvankelijk is verklaard*

Indien een Gedupeerde de overeenkomst opzegt nadat de Stichting ontvankelijk is verklaard, heeft de Stichting recht op 67% van het bedrag van de ‘no cure, no pay’-vergoeding waarop zij recht had gehad als de overeenkomst niet was beëindigd.

Aangezien de ‘no cure no pay’-vergoeding maximaal 25% van het voor een Gedupeerde behaalde resultaat kan bedragen, kan de Stichting in dit geval recht hebben op maximaal 67% van 25%, ofwel 16,67% van het behaalde resultaat.

Beëindigen van de overeenkomst kan door een e-mail te sturen aan vragen@claimservice.nl. Zet ‘Opzeggen overeenkomst Google’ in het onderwerp van de e-mail. Je hoeft geen reden voor je afmelding op te geven.

Het is niet mogelijk de overeenkomst te beëindigen nadat een schikking is getroffen of een vergoeding is toegewezen. In dat geval heeft de Stichting al aan haar verplichtingen uit de overeenkomst voldaan.

*Ontvankelijk betekent dat de rechter heeft bepaald dat de Stichting voldoet aan de formele voorwaarden om een collectieve actie in te stellen. Deze voorwaarden zijn te vinden in artikel 3:305a BW.

De Stichting heeft Consumentenbond Claimservice B.V. (“CCS”) opgedragen om het registratieproces, het onderhoud en de ondersteuning van je claim te faciliteren en in te richten. CCS heeft een mandaat van de Stichting. Zij verwerkt je persoonsgegevens namens en onder de verantwoordelijkheid van de Stichting. Dit houdt in dat de Stichting de verantwoordelijke voor de verwerking is en dat CCS de verwerker is namens de Stichting.