Missie
Stichting Bescherming Privacybelangen is een in Nederland gevestigde stichting zonder winstoogmerk. De Stichting is in 2021 opgericht en heeft als doel de behartiging van belangen van gedupeerden in Nederland van de privacyschendingen door Google. De Stichting zet zich in om het recht op privacy van Google gebruikers te beschermen en ervoor te zorgen dat Google hun rechten niet langer schendt wanneer het persoonlijke gegevens verzamelt, verwerkt, opslaat en verplaatst. Het gaat om gegevens die zijn verzameld in het kader van het gebruik van Google’s producten, tools en diensten. De Stichting wil de illegale praktijken van Google, die in strijd zijn met de Nederlandse en Europese consumenten- en privacywetgeving, een halt toeroepen. Daarnaast beoogt zij een financiële vergoeding te verkrijgen voor Nederlandse consumenten die de producten en diensten van Google gebruiken of in het verleden gebruikten en door Google’s privacyschendingen schade hebben geleden.
Met de Actie wil de Stichting tevens andere grote techbedrijven onder druk zetten om significante en structurele wijzigingen te implementeren om de privacy van hun gebruikers te beschermen.
Lees meer over het doel en de missie van de Stichting in de Statuten, de kernwaarden en de samenstelling van het Bestuur en de Raad van Toezicht.
Wie zijn wij?
Het Bestuur en de Raad van Toezicht van de Stichting bestaan uit voorvechters en experts op het gebied van privacybescherming en collectieve acties van maatschappelijk belang. De leden van zowel het Bestuur als de Raad van Toezicht beschikken gezamenlijk over de vereiste ervaring en juridische deskundigheid om de belangen van de Gedupeerden in de Actie te waarborgen.
Bestuur
Ada van der Veer (Voorzitter) is een ervaren bestuurder en commissaris met meer dan 30 jaar ervaring in en om de boardroom, zowel in de bancaire sector als daarbuiten. Zij zet zich al vele jaren in voor zaken van maatschappelijk belang. Zo was zij Voorzitter van de Nederlandse Monitoring Commissie Accountancy en, voor wat betreft bescherming van het recht op privacy, is zij tevens Voorzitter van de Raad van Toezicht van Data Privacy Stichting. Van der Veer is lid van het Kernteam van Erasmus Governance Instituut, Erasmus Universiteit en een veelgevraagde spreker/docent, onder andere aan de Vrije Universiteit Amsterdam, Nyenrode Business Universiteit en Erasmus Universiteit. Daarnaast is Van der Veer onder meer commissaris Nederlandse Loterij, Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Arcadis Nederland, Voorzitter van de Raad van Commissarissen van Stater N.V., en bestuurslid van Stichting Preferente Aandelen Nedap N.V. In het verleden was Van der Veer onder andere lid van de hoofddirectie van Achmea Bank Holding, CEO van Currence Holding en Voorzitter van de directie Staal Bankiers. Ook was zij commissaris/toezichthouder bij verschillende organisaties waaronder Alliander, DeGiro, Leaseplan Corporation, de NPO en de Maag Lever Darm Stichting. Voor verkort CV zie hier.
Marlies van Eck (Bestuurslid) is een specialist op het gebied van gegevensbeschermingsrecht en bestuursrecht en houdt zich bezig met de juridische aspecten van het gebruik van technologie. Zij is partner bij Hooghiemstra & Partners, waar zij adviseert en onderzoek doet, onder meer voor het College van de Rechten van de Mens over mensrechtelijke afwegingen bij het gebruik van algoritmen. Van Eck publiceert veelvuldig en promoveerde op het onderwerp geautomatiseerde ketenbesluiten en rechtsbescherming. Zij is daarnaast verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Voor de Universiteit Leiden initieerde zij de post academische leergang AI, recht en ethiek. In het verleden adviseerde Van Eck het Ministerie van VWS over het voorstel van de Europese Commissie voor een AI Wet en leidde zij het onderzoek naar De LegitiMaat, een methode voor de beoordeling van de geautomatiseerde uitvoering van wetten. Van Eck ontving de Hermersdorf talentprijs van de Radboud Universiteit voor het onder de aandacht brengen van de nadelige gevolgen van het gebruik van technologie door de overheid in de media. Voor verkort CV zie hier.
Ira Rubinstein (Bestuurslid) is een specialist op het gebied van internet privacy, big data, surveillance recht en privacy engineering. Rubinstein geeft lezingen en publiceert veelvuldig over privacy- en veiligheidskwesties en heeft diverse awards ontvangen voor zijn werk, waaronder de “Privacy Papers for Policymakers” Award. Daarnaast heeft hij bij verschillende gelegenheden voor het Amerikaanse Congres getuigd over deze onderwerpen. Rubinstein werkte 17 jaar bij de afdeling Legal and Corporate Affairs van Microsoft, meest recentelijk als Associate General Counsel verantwoordelijk voor de Regulatory Affairs and Public Policy groep. Momenteel is Rubinstein Senior Fellow aan het van de New York University School of Law Information Law Institute en Senior Fellow bij het Future of Privacy Forum. Daarnaast bekleedt Rubinstein verschillende andere bestuursfuncties, zo is hij onder meer lid van het bestuur van Data Privacy Stichting. Voor verkort CV zie hier.
Raad van Toezicht
Ben Knüppe (Voorzitter) is ruim 25 jaar werkzaam geweest als advocaat en heeft in dat kader bij diverse gerenommeerde advocatenkantoren, te weten NautaDutilh en AKD, gewerkt. Knüppe was van 2004 tot 2010 bestuurslid en vervolgens CEO van Dexia Bank Nederland. Vanaf 2010 heeft Knüppe verschillende toezichthoudende en bestuursfuncties bekleed. In dat kader heeft Knüppe brede ervaring opgedaan op het gebied van zorgplichten van financiële instanties, massaschade en collectieve acties. Zo is Knüppe ook Voorzitter van de Raad van Toezicht van de Stichting Petrobras Compensation Foundation en Voorzitter van het Bestuur van de Stichting Victimes des déchets toxiques Côte d’Ivoire. Knüppe trad verder veelvuldig op als adviseur, bewindvoerder en/of curator van bedrijven in moeilijkheden. Zo was hij curator in het faillissement van DSB bank en vervolgens bewindvoerder in de surseance van betaling van DSB. Tevens maakte Knüppe deel uit van de commissie Rentederivaten die op verzoek van het ministerie van financiën en de AFM het Uniform Herstelkader ontwierp. Ook is hij een aantal keren door de Ondernemingskamer benoemd als OK functionaris. Voor verkort CV zie hier.
Ari Waldman is een specialist op het gebied van recht, technologie en maatschappij en is hoogleraar recht aan de Irvine School of Law van de University of California. Waldman is een veel gepubliceerde wetenschapper, en publiceerde onder andere meerdere boeken, Privacy As Trust: Information Privacy for an Information Age (Cambridge University Press, 2018), Industry Unbound: The Inside Story of Privacy, Data, and Corporate Power (Cambridge University Press, 2021), Advanced Introduction to U.S. Data Privacy Law (Elgar Advanced Introductions series, 2023), en meer dan 35 artikelen in toonaangevende rechtswetenschappelijke tijdschriften. Voor zijn onderzoek heeft hij talrijke prijzen, beurzen en onderzoeksbeurzen gewonnen. Waldman is een erkende autoriteit op zijn vakgebied en werd in 2019 verkozen tot lid van het American Law Institute en zit in het Bestuur van het Electronic Privacy Information Center (EPIC). In 2020 werd hij verkozen tot Voorzitter van de Privacy Law Scholars Conference (PLSC), de grootste academische conferentie op het gebied van recht en technologie. Voor verkort CV zie hier.
Clive Zietman leidt als partner het commercial litigation team bij het Londense advocatenkantoor Stewarts Law. Zietman heeft inmiddels ruim dertig jaar ervaring in de advocatuur en is betrokken geweest bij een breed scala aan complexe en grootschalige zaken, waaronder een aantal grote en bekende fraudezaken, huiszoekingszaken en procedures tegen banken. Op benoeming van de rechtbank treedt Zietman daarnaast ook op als toezichthoudend advocaat in huiszoekingszaken. Voor verkort CV zie hier.
Lees meer over de Missie en Kernwaarden van de Stichting. Zie ook ons Cookiebeleid en Privacybeleid.
Kernwaarden
De Stichting
De Stichting is een onafhankelijke organisatie en heeft geen winstoogmerk. Commerciële belangen spelen geen rol: het belang van consumenten staat voorop. Het Bestuur en de Raad van Toezicht van de Stichting bestaan uit onafhankelijke, ervaren en deskundige leden.
Volledige zeggenschap
De Stichting, en daarmee het Bestuur, heeft volledige zeggenschap over haar beleid en de gang van zaken. De Raad van Toezicht van de Stichting houdt toezicht op het beleid, de strategie en op de algemene gang van zaken in de Stichting. De Stichting opereert onafhankelijk van de procesfinancier.
Claimcode
De Stichting leeft nauwgezet de Claimcode 2019 na. In deze code staan principes en uitwerkingen die worden beschouwd als breed geaccepteerde algemene richtlijnen voor belangenorganisaties, zoals de Stichting, bij collectieve belangenbehartiging, waaronder in gerechtelijke procedures. Ieder jaar stelt de Stichting een document op waarin zij uitlegt hoe zij de Claimcode naleeft (zie de Claimcode Compliance documenten).